Totalt antal besökare

måndag 25 maj 2009

Alla felanvända begrepp och ord...

........leder bara till missförstånd och fördomar. CP-kampanjen i all ära ,är jättebra att den uppmärksammas,men det behöver även fokuseras på andra felanvända ord ibland .

Baramadlar skrev ett kort men tankvärt inlägg i dag. Ordet utvecklingsstörd , hur bemöter vi människor med en begåvningsnedsättning. Är vi vidsynta och fördomsfria ?

Socialstyrelsen har börjat se över en del ord och ändrat dom :

Orden ”funktionshinder” och ”funktionsnedsättning” är inte samma sak. Socialstyrelsen har beslutat revidera betydelsen av orden och avråder samtidigt för att använda ordet handikapp.

Bland nyheterna:
* Funktionsnedsättning och funktionshinder är inte längre samma sak.
* Funktionshinder blir en egen term.
* Handikapp försvinner som term.

I sammansatta ord som tex handikappsparkering är ordet handikapp ok, då inget bättre allternativ finns.

Så här definieras funktionsnedsättning:
nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.
Så här definieras funktionshinder: begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
Socialstyrelsen avråder från att använda ordet handikapp som synonym.

Syftet med revideringen är att det tydligt ska framgå att funktionshinder inte är något som en person har utan det är miljön som är funktionshindrande.

Söker man i Socialstyrelsens termbank, finns inte ordet utvecklingsstörning eller handikapp längre... vi har kommit en bit på väg att inte definiera personen med ordet.....Begreppen ska definiera personen med något man har och inte är !!

Jag är inte blind men går en propp och allt blir svart så blir även jag funktionshindrad medan en som är blind klarar sig hur bra som helst !!! Alla kan vi bli hindrad i vårt liv beroende på omgivningen , värt att tänka på i vår tid att ändra fördomar och bemötande.

2 kommentarer:

sivan sa...

Får det verkligen heta utvecklingstörd det är ett elakt ord funktionshindrad låter bättre.

madlar sa...

Sivan: Självklart ska man använda "funktionshindrad" men vilket ord man än använder så är vår attityd, förhållningssätt o fördomar det som har betydelse. Läs gärna länken i inlägget.
Marita: Spännande att läsa texten från Soc.styr. Äntligen på rätt väg :)