Totalt antal besökare

söndag 22 februari 2009

Avlastning eller egen tid !

Har vi aldrig haft eller nyttjat . Vi har blivit erbjuden men tackat nej ! Däremot har alla i familjen ibland , egen tid.

Denna helg
har Hanna egen tid hos Ante och Sara. Dom brukar fråga Hanna om hon vill komma dit och se film och sova över . Är det avlastning för oss eller för Hanna?Jag vill tro att det är egen tid, göra det man vill. Tycker är kul .

Idag ska Jonny och Ante spela badminton , är det avlastning för oss andra i familjen,
eller egen tid ?
Jag har egen tid , Umgås med vänner , Bio, krogen ....................
Daniella har egen tid , när hon vill ha det ! På hennes villkor !

Jag gillar inte ordet Avlastning, och det är säkert därför aldrig Daniella har varit på elevhem eller korttidsboende. Det är vårt val ! Jag lastar ingen annan som valt det alternativet men för oss har det gått bort. Det är ju egentligen inte själva ordet som gjort att vi valt bort det utan hur det är utformat.

Vi prövade en gång för länge , länge sen . Åkte en vecka till Grekland . Dom la henne 20.00. Sen förbarmande sig en pappa att följa henne på toaletten på natten. Fanns ingen som hörde henne ropa ! Kanske blev vi bränd då !

Emelie som jobbar hos oss, berättade i veckan att dom varit på studiebesök, hela klassen på ett kortids boende , dom presenterade boende som ett hem för föräldrar som behöver avlastning från sina barn ! Nu var alla eleverna som besökte detta, 16 år och uppåt. Hur kul är det att höra , att föräldrar behöver vila!

Den dagen som kortis, elevhem är för våra barn skull och inte bara oss föräldrar.
Dit man åker och har kul, för sin egen skull.
Bemannad med nog mycket personal så man kan göra allt kul !
HA EGEN TID !
Då kanske valet blir något annat ! Egen tid behöver vi ju alla !

( det finns bra kortis som gör massor med kul, dit man längtar att åka , då kan man som föräldrar också njuta av den egna tiden . Men när man är på kortis och bara längtar hem, hur kul har man som förälder då ? )

2 kommentarer:

cpmamman sa...

Usch vilken trist erfarnhet av något som jag tror i grunden är något gott. Menat till att var i alla fall. Men jag förstår hur ni resonerat... Samtidigt så tyckerjag att alternativt är bra. Anser att alla barn har rätt till utvildae föräldrar. Och om situationen hemma blir olidlig...vissa barn speciellt med cp-skada får ju störd sömn. När det går flera år blir man sjuk tillslut. Men vi grejar också än så länge "egen tid" och utvilning tack vare släkt.

Maritasblogg sa...

Grunden med avlastning är bra, men om den utformas enbart för förvaring, för föräldrarna ska få vila har den förlorat sin grund idé. Vilken förälder vilar ut och njuter av den egna tiden om du vet att ditt barn sitter av helgen , och väntar på att få komma hem igen . Då börjar istället det dåliga samvetet gnaga.

För lite personal , och även ibland fel personal på fel plats gör att dom inte har tid, kan hitta på meningsfulla aktiviteter på många av dessa hem. I Umeå vet jag av ett hem där dom som åker dit , längtar till kortis för dom har kul. Ett annat gruvar sig en del , men som dom uttrycker sig , jag ska dit så mamma och pappa får vila . Jag har inget svar vad som är rätt eller fel , men många utformar avlastning= förvaring. Ge mer resurser och utbilda personalen ...... Tekla är än liten , men du kommer nog med åren märka vad jag menar.
Vi har egen tid istället och bra assistenter som gör massor med Ella- På Ellas villkor. ( man får inte ha med egna assistenter på kortis, där är en annan anledning vi valt bort det ) // kram