Totalt antal besökare

tisdag 24 mars 2009

En osäkerhet och rädsla ?

Foto:Marita
Daniella
Om man slår i ordböcker och söker på nätet betyder CP- Cerebral Pares , inget annat. Ett samlingsnamn för en rad olika symptom . Hur kan då två bokstäver få helt andra betydelser i människors kommunikation . Används i meningar som helt saknar samband med en Cerebral Pares.

Ordet byts ut som var och en behagar. Det används för att beskriva något negativt , äckligt ,
av smakligt . Att barn inte förstår bättre och inte blir upplysta vad CP betyder det förstår jag. Men vuxna människor . Är det rädsla över det okända som gör att människor förknippar CP med något negativt. Många reagerar så starkt när vi använder ordet CP i positiva sammanhang . I deras värld betyder CP- något helt annat tydligen !

Flera bloggar har i dagarna bloggat om detta . Mina två favoriter , CPmamman och Baravaramadlar ,skriver att vi ska ta tillbaka ordets rätta betydelse. En varm applåd för er !

Jag kan leva med att det kommer att ta lång tid innan ordet CP förändras i våra okända medmänniskors hjärnor . Det gäller bara att fortsätta kampen . I bland vår familj och vänner är CP-en del av Daniella . Från den dagen hon kunde prata och någon frågade henne varför hon inte kunde gå så har hon svarat ,- Jag har en CP-skada . Ingen har reagerat på det svaret, det har bara varit ett faktum.

Sen hur man använder ordet tycker jag saknar betydelse , om man väljer att säga CP-barn eller Barn med CP . Bara vi använder ordet i dom sammanhang det ska användas så ändras folks inställning så småningom , men det tar lite tid. Ger även en applåd för CPpappan som jobbar hårt för att "stjäla tillbaka cp-ordet. Snart är det vårt igen."

Nu till något helt annat , som jag till viss del tror hör ihop med det ovan. Männikors rädsla över det annorlunda , det man inte kommer i kontakt med och inte vet något om. En hel del fördomar och osäkerhet.

Varför har människor ingen känsla för integritet. I trygga hem miljöer vistas vi, som vilken annan som helst . Människor runt om kring reflekterar inte speciellt när Daniella kommer körande efter gå gatan . Vi kan sitta på torget i solen och käka glass som alla andra .

Så fort vi åker på semester , glor dom som dom aldrig sett något liknande . Vuxna människor vänder sig om och stirrar ut oss, framförallt Daniella . Vi beter oss inte konstigt , har inte klätt oss ut märkande. Vi är bara en familj varav en sitter i en rullstol.

Jag har inget annat svar än att hemma på sin egna gata i stan ,springer folk omkring med skygglappar ,man ser inte omgivningen. På semester slappnar man av och ser världen med nya ögon . Då ser man vår familj , en makaber och bisarr syn som måste tittas på, både en, två , tre gånger !

Inte gör man det diskret heller , den moralen har man lämnat hemma ..... Det kan Daniella intyga, dom stirrar så ut märkande att även hon med dålig syn , ser vad som fått deras blick att fastna.Foto: Marita

Jag kan inte annat än citera Daniella : "va, fan glor dom på ?"

Undrar hur dom tänker?
Vad ger dom den rätten ?
Vad gör oss så intressanta?
Funderar dom hur vi tagit oss dit?
Vandrat med packning och rullstol !
Har någon ett svar på detta ?

Eller är det så ,att det är vi, Familjen Johansson som är på semester, VI ser världen med andra ögon och ger oss tid att se alla som stirrar !
Foto:Marita
Jag och Daniella


2 kommentarer:

cpmamman sa...

VAr helt säker på att jag skrev åt dig igår?! Kommentar på vift :) Tillsammans kommer vi bli det starkaste cp-tåget någonsin. Kan avslöja att det blir ett repotage i RBS tidning rörelse nästa nr också :)

Anonym sa...

Jättebra skrivet! Alla bloggar borde skriva minst ett inlägg om detta ämne. Ta tillbaka ordet och dess rätta betydelse. Kämpa på!
/Stephanie