Totalt antal besökare

tisdag 13 januari 2009

Den engelske kirurgen


Heter den dokumentär som SVT1 visades ikväll. Det var länge sen jag blev så tagen och berörd. Det handlar om en Neurokirurg Henry Marsh i 15 års tid åkt till Ukraina och hjälpt flera människor med olika neurologiska åkommor helt utan ersättning.

Man fick se när han opererade en man, tog bort hans tumör i hjärnan helt utan bedövning. Han är ju tvungen att utföra operationerna enligt dom resurser sjukhusen har. Bla borrade man med en vanlig bygg borr han och hans ukrainska vän och kollega köpt på markanden. Operationen utfördes utan att man kunde söva honom. Dom resurserna saknade man.

Det är svart att ta in allt man såg och man var hela tiden tvungen att påminna sig själv med att detta är nutid och inte i början av 1900-talet. Svårast att se var alla dom som han var tvungen att tala om , att det inte fanns något att göra , att din dotter son eller kvinna, eller man inte kommer ha så långt tid kvar.

Det som gjorde mest ont var att många av dom som endast hade döden att vänta,
kunde han ha hjälpt om han varit hemma i England med dom
resurser som finns på våra sjukhus i vår del av världen.
Varför är det så orättvist i världen ?
Se den,antingen här på länk nedan eller då den går i repris

Trailer och inf om Henry March

Hela filmen 1 tim 30 min

2 kommentarer:

Jörel sa...

HEj, jag snubblade in på din blogg för att jag sökte efter tider för reprisen om den engelske kirurgen. Jag kan bara hålla med: vilken fantastisk dokumentär, och vilka fruktansvärda förhållanden!

Maritasblogg sa...

Hej Jörel. Ja det är en helt annan värld! Tyvärr glömmer vi det för ofta, och vi vill ibland inte ta in hur illa andra människor har det. Ens egna samvete orkar inte med hur mycket som helst. Man kan bara vara tacksam att det finns sådana som Dr Marsch som orkar ge av sig själv hela tiden och gör vad dom kan. Sen får vi sluta gnälla här hemma och vara glad över det liv vi lever. Vem vill byta ? / kram